+7 geguritan sing ditulis wanita

Ana akeh penyair ing jagad iki

Amarga wis akeh kalodhangan padha meneng; amarga ana sebab sing isih ana nganti saiki lan kita durung ngerti, dheweke isih ora dianggep dibandhingake karo jinis pria; amarga padha duwe kualitas kaya sing ditulis dening manungsa; amarga uga sastra lan ing kene, ing blog sastra iki, kita kepengin ngobrol babagan literatur sing apik ... Amarga kabeh alasan kasebut lan luwih akeh sing bisa terus dakwiwiti, dina iki aku nggawa artikel karo 5 geguritan sing ditulis wanita.

Hakim dhewe ... Utawa luwih becik, aja ngadili, cukup nikmati ...

Pujangga wanita pertama ing donya

Akeh puisi terkenal sing ditulis wanita

Sanajan wanita wis mudhun ing nomer loro ing kabeh seni, sing sejatine dheweke sing misuwur ing kasus tartamtu. Lan ana sing ora dingerteni yaiku, pujangga pertama, yaiku wanita, dudu pria. Kita ngomong babagan Enheduanna, putrine Raja Sargon I saka Acad.

Enheduanna minangka pandhita saka Nannar, dewa rembulan Sumerian. Ing jamane, kekuwatan politik lan agama padha dadi siji, mula mula dheweke melu pamrentahan ing Ur. Dheweke uga, kaya sing wis dakkandhani, pujangga pertama ing donya.

Puisi Enheduanna ditondoi nganggo sipate religius. Dheweke nulis ing tablet lempung lan nulis cuneiform. Meh kabeh puisi kasebut ditujokake menyang dewa Nannar, kuil, utawa uga dewi Inanna, sing nglindhungi wangsa Akkad (dheweke kalebu).

Nyatane, salah sawijining geguritan sing diawetake yaiku:

Kaagungane Enheduanna dadi Inanna

INNANA LAN ESEENSI DIVINE

Lady of all essences, cahya lengkap, wanita apik

disandangi kamulyan

kang tresna marang kowe langit lan bumi,

kanca kuil An

sampeyan nganggo ornamen gedhe,

sampeyan pengin tiara saka imam agung

sing tangane nyekel pitung inti,

Sampeyan wis milih wong-wong mau lan digantung ing tangan sampeyan.

Sampeyan wis nglumpukake esen suci lan nyelehake

nyenyet ing dodo

INNANA LAN AN

Kaya naga, sampeyan wis nutupi lemah kanthi racun

kaya gludhug nalika gumuruh ing jagad

wit lan tanduran tiba ing dalan sampeyan.

Sampeyan banjir mudhun

gunung,

Oh utami,

Dewi Lunar Langit lan Bumi!

kobonganmu mubeng lan ambruk

bangsa kita.

Lady nunggang kéwan,

Isih menehi kuwalitas, pesenan suci

lan sampeyan mutusake

sampeyan ana ing kabeh upacara gedhe

Sapa sing bisa ngerti sampeyan?

INNANA LAN ENLIL

Badai menehi sampeyan swiwine

perusak tanah kita.

Ditresnani dening Enlil, sampeyan mabur liwat negara kita

sampeyan ngawula katetepan An.

Dhuh, wanita kula, mireng swanten panjenengan

bukit lan dataran ngajeni.

Nalika kita ngadeg ing ngarsane sampeyan

keweden, gumeter ing padhangmu sing padhang

badai,

kita nampa keadilan

kita nembang, kita nangisi lan

kawula nangis wonten ngarsa Paduka

lan kita mlaku nyedhaki dalan

saka omah gedheg-gedheg

INNANA LAN ISHKUR

Sampeyan njupuk kabeh perang.

Dhuh, nona ing swiwi sampeyan

sampeyan nggawa lahan panen lan sampeyan nyerang

masku

ing badai nyerang,

Sampeyan rame kaya badai sing lagi ngamuk

Kowe gludhug lan kowe tetep gludhug lan gonjang-ganjing

kanthi angin ala.

Sikilmu kebak rasa ora tenang.

Ing clempung sampeyan desahan

Aku krungu pamitanmu

INNANA LAN ANUNNA

Dhuh, kula, Anunna, para ingkang agung

Dewa,

Ngepet kaya lawa ing ngarepe sampeyan,

lagi mabur tumuju ing perengan.

Dheweke ora wani mlaku

ing ngarepe mripatmu sing elek banget.

Sapa sing bisa nglatih atimu sing nesu?

Ora kurang Gusti.

Jantung sampeyan sing lembut ora bisa dilalekake

watake

Lady, sampeyan sutra kerajaan kéwan,

sampeyan nggawe kita seneng.

Nesu sampeyan ora ndredheg

Dhuh, putri mbarepe Suen!

Sapa sing nate nolak sampeyan

ngajeni,

Mbak, sing paling dhuwur ing bumi?

INANNA LAN EBIH

Ing gunung sing ora ana ing endi

diajeni

vegetasi dikutuk.

Sampeyan wis nguripake

karcis amba.

Kanggo sampeyan, kali iki kakehan getih

lan wong ora duwe ngombe.

Tentara gunung lagi nyedhak

tawanan

kanthi spontan.

Pawai pemuda sing sehat

sadurunge sampeyan

kanthi spontan.

Kutha joget kebak

badai,

nyopir nom-noman

menyang sampeyan, tawanan.

Puisi liyane dening wanita sampeyan kudu ngerti

Seneng maca geguritan sing ditulis wanita

Wanita mesthi dadi bagean saka jagad iki, mula dheweke uga uga dadi pencipta. Dheweke wis nemokake obyek, dheweke wis nindakake macem-macem seni (literatur, musik, lukisan, patung ...).

Fokus ing literatur, wanita kasebut wis menehi tandha ing langkah. Ing puisi, ana akeh jeneng wanita sing misuwur, kayata: Gloria Fuertes, Rosalía de Castro, Gabriela Mistral ...

Nanging sejatine dheweke dudu siji-sijine. Mula, ing kene kita tinggalake wong liya geguritan sing ditulis wanita kanggo sampeyan nemokake.

«Aku tangi» (Maya Angelou)

Sampeyan bisa nggambarake aku ing sejarah

karo ngapusi bengkong,

Sampeyan bisa nyeret aku menyang sampah dhewe

Isih, kaya bledug, aku tangi.

Apa rasa solahku ngganggu sampeyan?

Amarga mlaku kaya duwe sumur minyak

Mompa ing ruang tamu.

Kaya rembulan lan srengenge,

Kanthi yakin ombak,

Kaya pangarep-arep sing mabur dhuwur

Sanajan kabeh, aku tangi.

Apa sampeyan pengin ndeleng aku numpes?

Kanthi endhas lan mripat mudhun?

Lan pundhake mudhun kaya tangis.

Lemes amarga jeritku sing jiwaku.

Apa kesombonganku nggawe sampeyan nesu?

"Dering" (Emily Dickinson)

Aku duwe cincin ing driji.

Hawane ing antarane wit-witan ora mesthi.

Dina iku biru, anget lan apik banget.

Lan aku turu ing suket sing apik.

Nalika tangi turu aku katon kaget

tanganku sing murni ing antarane sore sing padhang.

Dering ing antarane driji saya ora ana.

Sepira akeh sing dakgawe saiki ing jagad iki

Iki minangka kenang-kenangan warna emas.

"Milyuner" (Juana de Ibarbourou)

Jupuken tanganku. Ayo menyang udan

tanpa alas lan klambi mung sithik, tanpa payung,

kanthi rambut ing angin lan awak ing ngelus

miring, sumilir lan cilik, banyu.

Ayo tanggane ngguyu! Amarga kita isih enom

lan kita sakloron padha tresna-tinresnan lan seneng udan,

kita bakal seneng kanthi kabungahan sederhana

saka omah manuk pipit sing lulls ing dalan.

Ngluwihi lapangan lan dalan akasia

lan kaping lima saka raja sing mlarat kasebut

jutawan lan lemu, sing nganggo emas kabeh,

Aku ora bisa tuku ons harta karun kasebut

ora efektif lan paling dhuwur sing diparingake Gusti Allah marang kita:

fleksibel, enom, kebak katresnan.

"The caprice" (Amparo Amorós)

Aku pengin wis siyap lan lelungan

ing pesawat pribadi mewah

njupuk awak dadi samak

menyang Marbella lan katon ing wayah wengi

ing pesta sing ditawakake majalah kasebut

ing antarane bangsawan, dolanan, bocah wadon lan seniman sing apik;

omah-omah karo earl sanajan dheweke elek

lan menehi lukisan kanggo museum.

Aku wis njupuk perrengue kanggo budhal

ing sampul Vogue kanggo nganggo

kalung sparkling karo berlian

ing garis leher sing paling nggumunke.

Wong liya sing luwih ala wis entuk

adhedhasar mlebu bojo sing apik:

sing sugih lan tuwa padha setuju

yen sampeyan bisa ngindhari

kanggo ngiket sampeyan Kurd sing tresna

mula nuwuhake urusan skandal.

Mama, mama, durung bisa dakkarepake

lan wiwit dina iki aku arep ngusulake!

"Taman Manor" (Sylvia Plath)

Air mancur sing garing, mawar pungkasan.

Dupa pati. Dina sampeyan bakal teka.

Woh pir dadi lemu kaya Buddha minimalis.

A haze biru, remora saka sendhang.

Lan sampeyan nyebrang jam iwak,

pirang-pirang abad suwene babi:

driji, bathuk, paw

tangi saka ayang-ayangan. Feed Sajarah

alur sing dikalahake,

mahkota acanthus,

lan gagak nyenengake sandhangane.

Heather sing sampeyan tampa warisan, tawon elytra,

loro bunuh diri, srigala sing wis mateni,

jam ireng. Lintang kenceng

yen kuning dheweke wis munggah swarga.

Laba-laba ing taline

tlaga nyebrang. Cacing kasebut

dheweke ninggalake kamare dhewe-dhewe.

Manuk cilik padha kumpul, kumpul

karo hadiah kanggo wates angel.

"Euthanasia diri sentimental" (Gloria Fuertes)

Aku metu saka dalan
ora ngganggu,
amarga ora bengok-bengok
ayat sing luwih jelas.
Aku ngenteni pirang-pirang dina tanpa nulis,
tanpa ndeleng sampeyan,
tanpa mangan nanging nangis.

"Sambat babagan nasib" (Sor Juana)

Ing nguber kula, jagad, apa sing sampeyan minat?
Kepiye nyinggung sampeyan, nalika aku mung nyoba
sijine kaendahan ing pangerten
lan dudu pangertenku babagan kaendahan?

Aku ora ngurmati bandha utawa bandha,
lan mula aku bakal luwih bahagia
lebokna pangerten kawula
katimbang pangertenku ing bandha.

Lan aku ora ngramal kaendahan sing wis kadaluwarsa
Iki minangka rampokan sipil ing jaman kasebut
utawa kasugihan nyenengake kula fementida,

njupuk sing paling apik kanggo kayekten
nganggo tanpa guna urip
tinimbang nganggo urip tanpa guna.

"Katresnan sing meneng" (Gabriela Mistral)

Yen aku sengit marang kowe, sengitku bakal menehi sampeyan
ing tembung, gumun lan mesthi;
nanging aku tresna karo kowe lan tresnaku ora percaya
kanggo omongane wong lanang, dadi peteng.

Sampeyan pengin dadi njerit,
lan asale saka jero banget nganti mbatalake
stream sing kobong, semaput,
sadurunge tenggorokan, sadurunge dodo.

Aku padha karo kolam sing kebak
lan aku nganggep sampeyan sumber mancur.
Kabeh kanggo kasepen sing dakganggu
sing luwih ala tinimbang mlebu pati!

"Belaian sing ilang" (Alfonsina Storni)

Ing ngelus tanpa sabab saka driji,
iku metu saka driji ... Ing angin, nalika liwat,
ngelus-elus sing ngumbara tanpa tujuan utawa obyek,
ngelus-elus sing ilang sapa sing bakal njupuk?

Aku bisa tresna bengi iki kanthi welas tanpa wates,
Aku seneng sing pertama teka.
Ora ana sing teka. Dheweke mung dalan sing kembang.
Elus-elus sing ilang bakal muter… muter…

Yen ing mripat dheweke ngambung sampeyan bengi iki, lelungan,
yen desahan manis goyangake cabang,
yen tangan cilik mencet driji
sing njupuk sampeyan lan ninggalake sampeyan, sing entuk sampeyan lan godhong.

Yen sampeyan ora weruh tangan kasebut, utawa cangkem sing ngambung,
yen hawa sing nggawe ilusi ngambung,
oh, wong lelungan, sing matane kaya swarga,
Ing angin lebur, apa sampeyan bakal kenal karo aku?

"Dheweke ujar manawa tanduran ora bisa ngomong" (Rosalía de Castro)

Dheweke ujar manawa tanduran ora bisa ngomong, utawa banyu mancur, utawa manuk,
Dheweke ora gelombang karo desas-desus, utawa kanthi padhang lintang,
Dheweke ujar, nanging ora bener, amarga mesthi nalika aku liwati,
Aku padha nggrundel lan matur:
—Mana wanita edan ngalamun
Kanthi spring urip lan lapangan sing langgeng,
Lan ora suwe, enggal wae, rambutmu dadi abu-abu,
Lan dheweke weruh, gemeter, adhem, Frost nutupi Meadow.

"Ing sirahku ana abu-abu, ana ing pekarangan ana es.
Nanging aku terus ngalamun, turu sing ora sehat,
Kanthi spring urip sing langgeng sing bisa dipateni
Lan kesegaran abadi ing lapangan lan jiwa,
Sanajan ana sing garing lan sanajan ana sing diobong.

Bintang lan banyu mancur lan kembang, aja nggrundel babagan impenku,
Tanpa wong-wong mau, kepiye carane ngujo sampeyan utawa kepiye urip tanpa dheweke?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Ana Maria Serra ngandika

    Pilihan kanggo penulis lan geguritan sing apik banget. Yaiku kanggo lelungan liwat tema klasik wektu saka tatapan lan kasunyatan feminin, sing mesthi dikuatake, ditulis miturut teknik saben jaman. Sugeng rawuh