4 panulis hebat lair tanggal 26 Juli. Shaw, Machado, Huxley lan Matute

Ora ana pirang-pirang dina ing kalender sing sampeyan kudu ngrayakake ulang taun kelairan penulis. Nanging 26 kanggo Juli Yaiku siji. Dina iki padha nuduhake ulang taun papat penulis hebat, wong Irlandia, Inggris lan loro wong Spanyol, kanthi karier sing luwih apik lan diakoni. Dheweke yaiku GGeorge Bernard Shaw, Aldous Huxley Antonio Machado lan Ana María Matute. Ing memori dheweke aku milih sawetara frase dhewe lan karyane kanggo ngelingi dheweke.

26 kanggo Juli

George Bernard Shaw

Shaw lair ing Ireland en 1856. Dheweke mung penulis sing menang Hadiah Nobel ing Sastra ing 1925 lan Oscar saka Akademi Film kanggo skrip paling apik kanggo Pygmalion ing 1938.

  • Urip dudu golek awakmu dhewe. Urip nyoba nggawe sampeyan dhewe.
  • Kita sinau saka pengalaman manawa manungsa ora nate sinau apa-apa saka pengalaman.
  • Pemudha wis boros menyang sing enom.
  • Kebebasan tegese tanggung jawab. Mula, umume wong lanang padha wedi karo dheweke.
  • Wong lanang iku ora mandheg main amarga wis tuwa. Dheweke wis tuwa amarga mandheg main.

Antonio Machado

Antonio Machado lair tanggal 26 Juli, 1875 en Sevilla. Saka anggota telpon sing paling wakil Generasi 98, karyane minangka salah sawijining sing paling misuwur lan populer. Ndhuwur warisan gedhe banget saka ayat-ayat sing ora bisa dirusak, karyane pancen luar biasa Soleness o Lapangan Castile.

Aku milih puisi iki utamane amarga kalebu memori puisi paling awal. Ing daleme simbah a perkamen ing pigura kayu. Aku bakal maca maneh lan bola-bali banjur kepengin weruh elms ing kebon ing njaba, lan aku seneng yen ora ana sing garing.

Kanggo elm sing garing

Kanggo elm lawas, dipisahake nganggo bledhek
lan ing separo bosok,
kanthi udan April lan srengenge Mei
sawetara godhong ijo wis metu.

Elm umur satus taun ing bukit
sing nyelehake Duero! Lumut kekuningan
reregetan kulit putih
menyang batang bosok lan bledug.

Ora bakal, kaya popar sing nembang
sing njaga dalan lan pantai,
dipanggoni karo nightingales coklat.

Tentara semut saurutan
lagi munggah, lan ing jeroan
laba-laba nenunakake web abu-abu.

Sadurunge aku ngalahake sampeyan, Duero elm,
nganggo kapak tukang kayu, lan tukang kayu
Aku nguripake sampeyan dadi lonceng,
kreta lance utawa kreta kreta;
sadurunge abang ing omah, sesuk,
kobong saka gubug sengsara,
ing pinggir dalan;
sadurunge prahara nggawa sampeyan mudhun
lan ngilangi ambegan pegunungan putih;
sadurunge kali nyurung sampeyan menyang segara
liwat lembah lan jurang,
elm, aku pengin dicathet ing portofolio
sih cabangmu sing ijo.
Atiku ngenteni
uga, tumrap cahya lan urip,
mukjijat musim semi liyane.

Aldous Huxley

Huxley lair ing 1894, ing Surrey, ing kulawarga sing duwe tradhisi intelektual sing penting. Dheweke sinau ing Eton lan, sanajan isih enom banget penyakit serius sing nggawe dheweke wuta suwene 18 wulan, dheweke bisa pulih, nanging tinimbang sinau babagan kedokteran, pungkasane dheweke lulus Sastra Inggris. Dheweke nulis buku kaping pisanan babagan pengalamane supaya bisa ndeleng maneh, Seni ndeleng.

Nanging pancen kerjane gedhe lan pengaruh sing dingerteni ing saindenging jagad yaiku dystopia Jagad sing seneng, ditulis ing 4 wulan taun 1932. A tampilan futuristik lan pesimis jagad, ing ngendi nuduhake masarakat sing diatur karo kahanan psikologis lan bahan sing diarani soma digunakake kanggo tujuan totaliter.

  • Parlemen, kanthi asumsi sampeyan ngerti apa iku, nyipta undang-undang sing nglarang. File kasebut disimpen Ana pidato babagan kebebasan, babagan iki. Kamardikan kanggo eling lan sengsara. Kebebasan dadi pasak bunder ing bolongan kothak.
  • Rasa seneng sejatine katon ora bisa dibandhingake karo kompensasi sing ditawakake kasusahan. Lan, mesthine stabilitas meh ora biasa uga ora stabilitas. Lan marem karo kabeh, ora duwe perang sing apik kanggo nglawan musibah, uga hebat pertempuran nglawan godaan utawa nolak semangat utawa keraguan. Kabegjan ora nate hebat.
  • Kondisi mati diwiwiti wolulas wulan. Saben bocah ngenteni rong esuk saben minggu ing Rumah Sakit kanggo wong Mati. Ing rumah sakit kasebut, dheweke nemokake dolanan sing paling apik, lan diwenehi es krim coklat nalika dheweke mati. Mula dheweke sinau nampa pati minangka perkara sing biasa.
  • Ditemtokake kanggo ngilangi katresnan Alam, paling ora ing kalangan kasta ngisor; ngilangi tresnane Alam, nanging ora cenderung nggunakake transportasi. Amarga, mesthine penting supaya dheweke isih pengin lunga menyang negara kasebut, sanajan dheweke sengit. Masalahe yaiku nemokake alasan ekonomi sing luwih kuat kanggo ngonsumsi transportasi tinimbang mung seneng karo primroses lan lanskap. Lan dheweke nemokake.
  • Nanging aku ora pengin kepenak. Aku pengin Gusti Allah, aku pengin puisi, aku pengin bebener, aku pengin kebebasan, aku kepengin kabecikan. Aku pengen dosa.

Ana Maria Matute

Ana María Matute lair ing 1926 lan dheweke minangka salah sawijining pangarang Spanyol sing paling bergengsi. Yaiku anggota saka Royal Spanish Academy lan nulis loro novel kanggo wong diwasa lan bocah. Pemenang akeh penghargaan kayata Nadal, sing Planet, Kritikus utawa Sastra Nasional.

  1. Bocah cilik minangka periode paling dawa ing umur.
  2. Quijote Iki minangka buku kaping pisanan sing dak tangisi, kanthi tiwase Don Quixote, amarga kabeh tegese: Ngilangi kegilaan. Iku elek tenan. Kamenangan rasa sing apik.
  3. Nulis kanggo aku dudu profesi, uga dudu panggilan. Iki minangka cara ana ing jagad iki, dadi ora bisa tumindak liya. Sampeyan penulis. Apik utawa ora apik, iku uga pitakonan liyane.
  4. Aku ora nate ngeculke masa kanak-kanak, lan aku mbayari sanget. Innocence minangka kemewahan sing ora bisa dibayar wong liya lan dheweke pengin tamparan sampeyan.
  5. Ngrembug babagan apa sing ditulis yaiku kaya botol botol minyak wangi sing larang banget: aroma bakal nguap. Sampeyan kudu nutup lan nulis, paling apik.

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.