34 Taun Tanpa Cortázar: Tulisan Paling Apik

Julio Cortazar seda ing 1984, khusus tanggal 12 Februari, amarga kedadeyan wingi 34 taun sawise seda. Dheweke ujar manawa jenius ora bakal mati, lan sejatine, kerjane mesthi bertahan, mula dina iki kita pengin maneh nulis tulisan sing paling apik karo sampeyan. Ya, ana akeh, nanging kita duwe wektu sethithik sing bisa dikhususake kanggo salah sawijining panulis Argentina paling apik sing wis ana. Sanajan sampeyan wis ngerti, negara asale yaiku Belgia.

Julio Cortázar, guru Argentina

Cortázar nulis critapiyambakipun nyerat prosa, yaiku translator, digawe latihan, uga menehi puisi lan mesthi, ing review… Apa sampeyan ora kejawab kanggo nulis? Kita mikir ora!

Saben karya lengkap sing bisa ditemokake disunting dening Galaxy Gutenberg; Nanging, dina iki ing Kasusastran Saiki, kita pengin mriksa sawetara tulisan sing paling apik ... Sanajan literatur, kayata seni liyane, duwe rasa subyektif, kita meh bisa yakin manawa ing antarane tulisan sing dipilih, sampeyan bakal nemokake sawetara favorit sampeyan. Muga-muga sampeyan seneng banget!

"Hopscotch" (1963)

Iki kontranovela dadi populer, kita bisa milih akeh teks sing apik, nanging isih ana sing isa, sing miturut kita minangka delicacy paling apik (kalebu bab 7 karya):

«Aku ndemek cangkemmu, nganggo driji aku ndemek pinggir cangkemmu, aku nggambar kaya-kaya metu saka tanganku, kaya-kaya pisanane cangkemmu kumat, lan cukup kanggo aku nutup mripat kanggo mbatalake kabeh lan miwiti maneh, aku bakal lair saben-saben cangkem sing dakkarepake, cangkem sing bakal dipilih lan dakelingake ing tanganmu, cangkem sing dipilih ing antarane kabeh, kanthi kebebasan berdaulat sing dipilih kanggo nggambar tangan sampeyan, lan kanthi sengaja aku ora pengin ngerti persis karo cangkemmu sing mesem ing ngisor tanganku sing narik sampeyan.

Sampeyan ndeleng kula, sampeyan ndeleng sampeyan kanthi raket, lan saya cedhak banjur muter siklon, katon luwih cedhak lan mripat saya gedhe, dheweke bakal luwih cedhak, dheweke tumpang tindih lan cyclops katon saben liyane , ambegan bingung, cangkeme ketemu lan gelut kanthi anget, cokotan karo lambene, meh ora bisa ngucapake ilat ing untune, muter ing njero ruangan sing ana hawa sing kenceng teka banjur nggawa minyak wangi lawas lan nggawe bisu. Banjur tanganku nyoba nyelehake rambutmu, alon-alon ngelus ambane rambutmu nalika ngambung kaya cangkem kebak kembang utawa iwak, kanthi gerakan sing rame, kanthi aroma wangi. Lan yen kita cokotan, rasa lara iku legi, lan yen klelep ing napas sekaligus sing elek banget, pati cepet iku apik banget. Lan mung ana siji saliva lan mung siji rasane woh mateng, lan rasane awakmu geter nglawan aku kaya rembulan ing banyu.

"Crita kronopios lan famas" (1962)

Karya crita cekak sing nggugah pikiran sing paling imajinatif lan surreal saka sing maca. Teks ing ngisor iki entuk judhul saka 'Pura-pura sampeyan ana ing omah':

«Pangarep-arep nggawe omah lan nyelehake kothak sing ujar: Sugeng rawuh sing teka ing omah iki.
Ketenaran nggawe omah lan umume ora nganggo kothak.
Cronopio nggawe omah kanggo awake dhewe lan ngetutake adat, dheweke nyelehake macem-macem ubin ing teras sing dituku utawa digawe. Kothak disusun supaya bisa diwaca kanthi runtut. Sing pertama ujar: Sugeng rawuh sing rawuh ing omah iki. Kapindho ujar: Omah cilik, nanging ati saya gedhe. Sing nomer telu ujar: Anane tuan rumah alus kaya suket. Kaping papat ujar: Kita pancen mlarat, nanging dudu kekarepan. Kaping lima ujar: Poster iki mbatalake kabeh sing sadurunge Gambar, segawon ».

"Bestiary" (1951)

Minangka wiwitan "juru crita" Cortázar. Ing karya iki, kita bisa nemokake crita, utamane wolung, ing endi acara sing saben dinane dadi ngipi elek. Pethikan sabanjure sing dianalisis yaiku saka crita sing judhule "Surat kanggo wanita enom ing Paris".

"Nalika aku rumangsa arep mutah kelinci, aku nempelake rong driji ing cangkem kaya klem terbuka, lan aku ngenteni krasa anget sing munggah ing tenggorokan kaya uyah buah. Kabeh cepet lan higienis, kedadeyan ing wektu sing cendhak. Aku njupuk driji saka cangkem, lan ing kupinge aku nyekel kelinci putih ing kuping. Kelinci katon seneng, iku kelinci normal lan sampurna, mung cilik, cilik kaya kelinci coklat nanging putih lan kabeh kelinci. Aku nyelehake ing telapak tanganku, aku ngangkat fluff kanthi ngelus-elus driji, kelinci katon kepenak amarga wis lair lan godhok lan nemplekake moncong ing kulitku, ngobahake kanthi rasa bisu moncong moncong ing kulit tangan siji. Dheweke golek panganan banjur aku (Aku ngomong nalika kedadeyan ing omahku ing pinggiran) aku nggawa dheweke menyang balkon lan dilebokake ing pot gedhe ing endi semanggi sing wis ditandur kanthi sengaja tuwuh. Kelinci ngunggahake kupinge kebungkus, mbungkus semanggi sing lembut kanthi pinwheel moncong sing cepet, lan aku ngerti yen aku bisa ninggalake dheweke lan terus, terus urip kanthi wektu sing ora beda karo sing akeh sing tuku terwelu ing peternakan ».

"Simpen surup" (1984)

Was buku pungkasan sing ditulis Cortázar, lan diwiwiti saka taun sing padha tilar donya, 1984. Antarane sing dipilih, buku puisi paling anyar iki ora bisa ilang, gegayutan karo para pujangga, katresnan, Paris lan Buenos Aires sing dikasihi, ing antarane subjek liyane.

«Yen aku kudu urip tanpa sampeyan, coba dadi angel lan getih,
sup adhem, sepatu rusak,
Utawa ing tengah-tengah kemewahan cabang sing layu saka
watuk,
ngganggu jeneng cacat kula, vokal busa,
lan sprei nempel ing driji, lan ora ana sing menehi
tentrem

Aku ora bakal sinau amarga luwih tresna marang sampeyan,
nanging uwal saka rasa seneng
Aku bakal ngerti sepira menehi sampeyan
mung kadang cedhak.

Aku ngerteni iki, nanging aku salah:
bakal njupuk es saka lintel
saengga sing terlindung ing portal
ngerti lampu kamar makan,
taplak meja susu,
lan aroma roti
sing ngliwati tangane sing peteng liwat irisan.

Minangka adoh saka sampeyan minangka mripat siji saka liyane,
saka kasusahan sing dianggep bakal katon
sing pungkasane pantes sampeyan ».

Pira buku sing wis diwaca dening Julio Cortázar? Panganggit iki, sing nyedhiyakake akeh jinis genre sastra, miturut sampeyan sing endi sing paling apik? Dheweke ujar manawa dheweke unggul ing antarane kabeh dadi juru dongeng, ... Lan bisa uga bener. Nanging, apa puisi pungkasan iki katon apik banget kanggo sampeyan?

Aku wis ngomong sadurunge: Sastra, kaya seni liyane, adhedhasar pendapat subyektif ...


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.