131 taun wiwit lair saka panulis Prancis, François Mauriac

p3mauriac-volta

Foto dening François Mauriac.

Ing dina kaya saiki nanging ing taun 1885, panulis Prancis sing hebat banget, François Mauriac, lair ing Bordeaux. Ing dina iki sing dirayakake 131 taun mengeti iki, aku yakin pantes dieling-eling ing papan asorku sing menang Hadiah Nobel Sastra 1952.

Urip Mauriac ditandhani, tanpa mangu-mangu,  amarga konflik perang sing ngancani dheweke sajrone urip. Mbok manawa keterlibatan aktif sampeyan ngupayakake cita-cita minangka cara paling apik kanggo netepake kepribadian sampeyan.

Kanthi cara iki, dheweke "melu" ing Perang Dunia I minangka supir ambulan, aktif nulis nulis kanggo pamrentah republik nalika Perang Sipil Spanyol lan minangka bagean saka perlawanan ideologis Prancis nglawan invasi Jerman nalika Perang Dunia II.

Sampeyan kudu ujar manawa dheweke ora nate melu perang sajrone Perang Besar amarga dheweke dibebasake amarga lara. Periode pasca konflik minangka wektu sing paling migunani babagan produksi literatur. ngetik: Kucup marang wong lara kusta (1922), Genitrix (1923), lan Gurun katresnan (1925)

Minangka kanggo konflik Spanyol. Panulis Prancis Dheweke dadi bagean saka gerakan Katulik Prancis sing milih perang nglawan fasis. Dwiismeisme sing dialami dening masarakat Spanyol sajrone wektu kasebut uga dialami ing negara liya, Muriac minangka salah sawijining pembela Republik paling gedhe ing tanah Gallic.

Kabeh perjuangan kasebut dibayangke ing macem-macem publikasi ing koran Aku ngerti dheweke y l'ekspresi ing pundi melu aktif karo tulisan kritis sing diarahake ing totaliterisme sing muncul lan dikonsolidasi ing Eropa sajrone taun 30an.

Katulik lan kapercayan sing tenanan minangka asil saka bocah cilik ing kulawarga sing konservatif kanthi semangat kanggo agama. Pengaruh agama iki ora bisa dipungkiri yen bisa digunakake lan urip.

Sanajan kapercayane kuwat, Mauriac ngrasakake dhasar-dhasare goyang sajrone krisis katresnan jero sing dialami ing pungkasan taun 20an. Krisis sing disebabake dening katresnan Prancis dening panulis Swiss Bernard Barbey. Nanging, ciri khas Katulik muncul saka jaman sing angel lan semangat iki.

Salah sawijining rasa penasaran sing paling penting yaiku hubungane karo Muriac karo Jenderal De Gaulle. Muriac, bek apik saka tokoh de Gaulle, ora ragu-ragu kapan wae kanggo nglindhungi lan ningkatake paraga liwat artikel-artikel kasebut ing pers. Dheweke terus ujar manawa de Gaulle butuh dheweke.

Sawise mbebasake Prancis, partisipasi politik dheweke mundhak akeh amarga dheweke posisi kanggo penyebab Aljazair sajrone konflik kolonial Prancis  ing wilayah Afrika Lor. Sanajan nampa ancaman kanggo iki, dheweke ora nate ragu-ragu nggawe visi kasunyatane dadi nyata.

Wong sing duwe serat kanthi aktif nuwuhake kekarepan kanggo ganti, adhedhasar ide, jagad sing dipanggoni. Paraga sing ana gandhengane karo jamane, sejarah ing abad kaping XNUMX.

 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.