Ditemokake 13 ayat anyar kanggo Ulysses lan Odyssey, dening Homer.

Homer dhadha ing Museum Kapital. Lukisan Henry James Draper, Ulysses lan sirine.

Iki wulan pungkasan saka Juli en Olimpia (Yunani). Ditemokake a piring lempung, tanggal nganti jaman Romawi, sing dijaga 13 ayat anyar ing Odisea saka Homer, khusus pacelathon Odysseus (basa Ulysses ing versi Latin) karo Eumeo, abdi lan juru babi. Ing acara iki ditemokake, dianggep penting banget kanggo regane arkeologi, sejarah lan sastra, aku nyemak sethithik salah sawijining karya sastra sing paling dhasar ora mung klasik nanging universal.

Panemuan

Penemuan lempung lempung iki ditindakake sajrone kerangka proyek riset sing diarani Ruang multidimensi Olimpia, sak papan suci Zeus. Manajemen Eforato de Antiquities de la Elide makarya, kanthi kolaborasi saka Institut Arkeologi Jerman. Ing papan kasebut, kanthi sisa-sisa saka jaman Romawi, tondo pengeling eling iki ditemokake kanthi prasasti ukir ing basa Yunani sing, sawise dianalisis, ngreksa 13 ayat ing Odisea saka Homer. Dheweke wis pacaran sadurunge abad kaping XNUMX Masehi

Homer lan barang-barange

Sing wis disinaoni ing BUP lawas aksara murni lan kita duwe subyek Latin lan Yunani kita ngerti Homer banget. Kita sinau basa Yunani klasik (paling ora sethithik) karo dheweke Achilles, Hector, Paris, Helena, Priam, Odysseus, Telemachus, Penelope, Circe utawa Charybdis.

Ana kita sing banjur nglajengake basa Yunani kanggo kursus liyane ing universitas, dadi dadi kanca kabeh wong. Nanging edheweke asale pengarang mestine, Homer, tetep ana ing peteng kasunyatan lan mitos, kaya karyane, ing Iliad Lan Odisea. Aku tetep tetep karo sing terakhir. Mungkin amarga aku ngerteni luwih nyenengake tinimbang perang Trojan utawa amarga dana kanggo dana liyane saka Aeneid Virgilio, sing nerjemahake menyang basa Latin ing wektu sing padha karo ahli teori Yunani nolak, kaping pisanan aku keselak.

Nanging aku ngapusi. Pamaca ing jaman kita duwe pendekatan pertama kanggo perkara kasebut Odisea ing kono Ulysses 31 de kartun Jepang, nyawiji campuran mitos lan literatur Yunani paling kepungkur kanthi masa depan pesawat ruang angkasa lan galaksi sing paling adoh.

Mengko wis ana versi liyane, uga kartun, utawa bisa uga sing paling misuwur versi iki, taun 1997, sing lintang ing Armand Assante, Greta Scacchi, Isabella Rossellini lan Jeroen Krabbe, antara liya. Lan para pamaca generasi mudha duwe referensi cedhak karo Iliad (sanajan cukup bisa dandan) ing Troy, film 2004, disutradarai dening Wolfgang petersen lan karo pasuryan saka Brad Pitt, Eric Bana, Sean Bean lan Orlando Bloom ing antarane jarwane. Nanging isih akeh maneh.

Odyssey

Dipercaya digawe ing Abad kaping XNUMX SM C. Kanthi struktur ing 24 lagu, diwiwiti ing tengah crita, nyritakake kedadeyan sadurunge liwat kenangan utawa narasi Odysseus dhewe. Dipérang dadi telung bagean. Ing Telemachia (lagu I nganti IV) nggambarake kahanan Ithaca kanthi ora ana rajane, panandhang saka Telemachus (putrane Odysseus) lan Penelope (garwane) amarga para pelamar, lan kepiye pemuda kasebut miwiti lelungan kanggo nggoleki bapake.

En bali saka odysseus (lagu V nganti XII) Odysseus teka ing istana raja Alcinous ing kana dheweke nyritakake kabeh pengalamane wiwit ditinggal Troy. Pungkasan, ing Dendam Odysseus (lagu wiwit XIII nganti XXIV), ing kondur menyang Ithaca, pangenalan dening sawetara abdi lan putrane, lan kepiye Odysseus males karo para pelamar kanthi mateni kabeh. Banjur Odysseus diakoni karo garwane lan entuk kerajaan maneh. Pungkasane, perdamaian ditandatangani ing antarane kabeh wong Itaca.

Fragmen

  • «Ngomong, oh Musa, babagan wong sing duwe kapinteran sing akeh banget, sawise ngrusak kutha Troy sing suci, tindak ziarah kanggo wektu sing suwe, ndeleng kutha-kutha lan ngerti babagan adat istiadat wong akeh lan nandhang pikiran akeh tugas nalika navigasi, nalika dheweke nyoba nylametake nyawane lan bali saka kanca-kancane menyang tanah air. Nanging dheweke ora bisa mbebasake wong-wong mau, kaya sing dikarepake, lan kabeh padha tiwas amarga kabodhoane dhewe-dhewe. Dheweke mangan sapi saka Srengenge, putrane Hyperion; sing ora ngidini dina bali teka. Ya dewi putri Zeus, kandhani, sanajan mung bagean saka prekara kasebut. "
  • «Lan para dewa maringi apa wae sing ana ing ati sampeyan: bojomu, kulawarga lan harmoni sing bahagia, amarga ora ana sing luwih apik utawa luwih migunani tinimbang bojone lan bojone mrentah omahe kanthi semangat sing cocog, sing nuwuhake rasa lara. mungsuh lan kabungahan kanggo wong sing nresnani, lan dheweke sing paling ngormati kaluwihan. "
  • "Sawetara bocah sing padha karo wong tuwa, sing paling akeh sing ala, lan mung sawetara sing ngluwihi."
  • Pati minangka kedadeyan sing padha tumrap kabeh wong. Malah para dewa ora bisa nyingkirake saka wong sing ditresnani, yen bakal nemoni pati sing ngrusak pati. "
  • «Para dewa ora menehi sih-rahmat ing sembarang cara kanggo manungsa, ora ing awake utawa ing intelijine utawa keprigelan, nanging ana jinis manungsa, kurang kaendahan ing kaendahan ... nanging para dewa menehi kaendahan ing tembunge, lan dheweke katon marang dheweke kebak kabungahan, lan dheweke ngomong karo dheweke tanpa ragu-ragu entuk kesopanan, lan bersinar ing antarane wong-wong sing wis nglumpuk, lan wong-wong nganggep dheweke minangka dewa nalika lumaku liwat kutha. "
  • «Sampeyan bakal dadi sing pertama menyang sirine, sing memikat kabeh manungsa lan sapa wae sing nyebrang dalane, lan wong sing tanpa curiga nyedhaki lan ngrungokake lagu sirine ora duwe kesempatan bali menyang omah lan nikmati garwa lan bocah-bocah sing nunggu dheweke, amarga sirine karo lagune lagune wis memikat dheweke. "

Sumber: National Geographic.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.